Het is van essentieel belang te kijken naar de antislipnormen van zwembadtegels om de juiste bedekking te kiezen. Het is namelijk uiterst belangrijk het juiste antislipniveau te kiezen om het risico op vallen te beperken.
Tegels voor toegang tot zwembad
Om geschikte tegels te kiezen, heeft het CSTB (Centre Scientifique et Technique du Bâtiment) de UPEC-classificatie opgesteld, die tot doel heeft de bekleding te evalueren volgens het beoogde gebruik door 4 criteria te bestuderen, namelijk slijtage, doorponsing (of indrukking) van meubilair, weerstand tegen water en tegen chemicaliën.
In het geval van zwembad tegels bestemd voor de decoratie van zones die met blote voeten worden betreden, wordt aanbevolen te opteren voor tegels met een UPEC-classificatie van U3 P3 E3 C2. De A+B+C-indeling is verplicht voor alle delen van het zwembad die onder water staan (b.v. trappen, toegangshellingen tot het zwembad en voetbaden).
Voor de bodem van het zwembad, boven 1,5 m diepte, moeten de zwembadtegels ten minste A+B zijn, terwijl geen classificatie vereist is voor delen van 1,5 m diep of dieper.
Tegels voor zwembaddekken
Als de bedekking voor de boden eenmaal is gekozen, is het tijd om na te denken over het ontwerp van de ruimte rond het zwembad en de tegels voor de rand van het zwembad te kiezen. De antislip versie van keramische zwembadtegels is ideaal voor het bedekken van het zwembaddek.
Volgens de normen vereist een zwembaddek slechts tegels met een A+B-classificatie, maar Novoceram raadt aan een zwembaddektegel te kiezen met een classificatie R11 (volgens DIN 51097, die de weerstand tegen uitglijden met schoeisel definieert) en A+B+C (volgens DIN 51130, die de weerstand tegen uitglijden met blote voeten meet). Aangezien deze kenmerken een maximale veiligheid in termen van slipweerstand garanderen, zijn zij van bijzonder belang in een context die anders gevaarlijk zou kunnen zijn.