De meeste Novoceram vloerbekledingen worden gekenmerkt door een code van acht tekens [1] die de technische kenmerken en de compatibiliteit van de gebruikte bekleding aangeeft. Dit is de UPEC-classificatie die is samengesteld uit de letters U, P, E en C, elk gevolgd door een stijgende index (bijvoorbeeld U4P4E3C2)
- Wat is UPEC ?
- Classificatie van lokalen en producten
- Voorbeelden van UPEC-classificatie
- UPEC-certificering van tegels
- Hoe UPEC-tegels kiezen ?
- Welke Novoceram-producten zijn UPEC-gecertificeerd?
- Conclusie
1) Wat is UPEC?
UPEC, de classificatie van vloerbedekkingen volgens hun gebruik en bestemming, is een functioneel classificatiesysteem dat garandeert dat de tegel blijvend geschikt is voor het type ruimte waarin hij zal worden gelegd, gezien het feit dat :
- elke ruimte is onderworpen aan verschillende niveaus van mechanische, fysische en chemische belasting die bijdragen tot de mogelijke beschadiging van de vloer
- elke bekleding heeft een verschillende graad van weerstand tegen deze mechanische, fysische en chemische bestanddelen.
2) Indeling van lokalen en producten
Het principe van het UPEC-systeem is eenvoudig: elk residentieel, commercieel of openbaar gebouw zoals stations, luchthavens, ziekenhuisgebouwen (het is niet van toepassing op industriële gebouwen en plaatsen waar de verslechteringsfactor niet het gevolg is van voetverkeer) wordt ingedeeld volgens de spanningen waaraan het in het kader van de gebruikelijke activiteiten kan worden blootgesteld in relatie tot de volgende vier criteria:
– U : wijst op slijtage ten gevolge van lopen en vertrappen, die tot uiting komt in slijtage (schuren van het oppervlak, verlies van materiaal), vervuiling, krassen of veranderingen in het uiterlijk van het oppervlak.
De U-waarde kan variëren van 2 (laagste weerstand) tot 4.
– P : (indrukking) geeft de mechanische effecten aan ten gevolge van de aanwezigheid, de beweging, het gebruik van vast of mobiel meubilair (meubilair, hanterings- en onderhoudsgereedschap, enz.) en het risico van vallende voorwerpen (zoals bestekken, borden of andere elementen aanwezig in een keuken).
De P-index kan variëren van 2 (lokalen waar de acties sporadisch en niet erg intens voorkomen) tot 4s (hoogste weerstand).
– E : geeft de frequentie en de aanwezigheid van water op de vloer aan, met name in verband met behandelings- en onderhoudsactiviteiten.
De E-index kan gaan van 1 (sporadische aanwezigheid van water) tot 3 (frequente en/of langdurige aanwezigheid).
– C : geeft de bestendigheid aan tegen huishoudelijke chemische stoffen en vlekken die de duurzaamheid kunnen beïnvloeden en bijvoorbeeld onuitwisbare vlekken kunnen veroorzaken.
De C-index kan gaan van 0 (minimaal risico, maar nooit nul) tot 2 (maximaal risico).
Alle ruimten zijn ingedeeld volgens deze vier criteria. Wanneer een vloerbekleding (bijvoorbeeld een nieuwe serie Novoceram-tegels) naar het CSTB wordt gestuurd (het officiële overheidsorgaan dat de UPEC-certificering van producten afgeeft), wordt een vooraf vastgestelde reeks tests uitgevoerd om de technische en functionele kenmerken van het product te bepalen met betrekking tot de U-, P-, E- en C-criteria, waarbij aan elk criterium een waarde wordt toegekend die het vermogen van het product om de overeenkomstige spanningen te weerstaan..
Dit lijkt ingewikkeld, maar het is eigenlijk heel eenvoudig: u hoeft alleen maar een product te kiezen met een UPEC-classificatie die gelijk is aan of hoger is dan die van de ruimte in kwestie..
De volledige lijst van de classificatie van bedrijfsruimten is beschikbaar op de website van het CSTB op het volgende adres: https://evaluation.cstb.fr/doc/classement/upec/e-cahier-3782-v2.pdf.
3) Voorbeelden van UPEC-classificatie
Hier volgt een voorbeeld van de indeling van drie ruimten die verschillende behoeften hebben:
Voorbeeld 1 : de badkamer van een woongebouw (individueel huis of appartement) = U2sP2E2C1
De slijtage als gevolg van lopen (U) is iets hoger dan de laagste index en de verslechtering als gevolg van indrukking (P) is 2, de minimumindex voor dit criterium. Het is duidelijk dat de frequentie van de aanwezigheid van water op de vloer (E) 2 is, d.w.z. dat er vaak water aanwezig is, maar niet systematisch, zodat de badkamer als een “natte ruimte” wordt beschouwd. De index van het criterium (C) is 1, hetgeen betekent dat het contact van chemische stoffen (agressieve detergenten, cosmetica, kleurstoffen…) met de vloer als accidenteel wordt beschouwd.
De slijtage als gevolg van lopen (U) is iets hoger dan de laagste index en de verslechtering als gevolg van indrukking (P) is 2, de minimumindex voor dit criterium. Het is duidelijk dat de frequentie van de aanwezigheid van water op de vloer (E) 2 is, d.w.z. dat er vaak water aanwezig is, maar niet systematisch, zodat de badkamer als een “natte ruimte” wordt beschouwd. De index van het criterium (C) is 1, hetgeen betekent dat het contact van chemische stoffen (agressieve detergenten, cosmetica, kleurstoffen…) met de vloer als accidenteel wordt beschouwd.
(Opmerking: bijna alle Novoceram vloerbedekkingsproducten kunnen in deze situatie worden gebruikt. Van de UPEC-gecertificeerde producten van Novoceram hebben slechts enkele artikelen uit de Iridium 20×20-serie in mono-cuisson een U-waarde van minder dan 3, terwijl alle andere producten een P-waarde van groter dan of gelijk aan 3 hebben (met uitzondering van de planken van formaat 15×90). Alle Novoceram producten hebben een E gelijk aan 3 en een C gelijk aan 2!)
Voorbeeld 2 : Openbare sanitaire voorzieningen in gemeenschappelijke ruimten (openbaar gebouw) = U4P3E3C2
Hoewel dit ook een sanitaire ruimte is, zijn de eisen voor dit type ruimte veel hoger dan voor de sanitaire ruimte van een privéwoning! De slijtvastheid (U), veroorzaakt door het lopen, moet het hoogst zijn (veel mensen komen dagelijks binnen, met schoenen die vuil kunnen zijn: vuil is een krachtig schuurmiddel!).
Ook de weerstand tegen indrukking (P) (zoals bijvoorbeeld de beweging en het gebruik van de reinigingskarren van de schoonmakers die het sanitair meerdere malen per dag schoonmaken) moet zo hoog mogelijk zijn. Openbare toiletten worden namelijk zeer vaak schoongemaakt, de aanwezigheid van water (E) is intens, constant en er kan vooral sprake zijn van stilstaand water (vandaar de E3-index); en het gebruik van chemische producten (detergenten en ontsmettingsmiddelen) is gebruikelijk.
Geen van de twee in voorbeeld 1 in aanmerking genomen producten (ingedeeld als U3P2E2C2 en U4P4E1C1) zou geschikt zijn voor dit type ruimte, omdat de technische kenmerken niet zouden voldoen aan de UPEC-classificatie-eisen van deze openbare toiletten. Van de producten met UPEC-certificering van Novoceram zouden daarentegen alle producten van Novoceram in technische porcellanato en bijna alle producten in gekleurd in de massa porcellanato van Novoceram geschikt kunnen zijn voor dit geval.
4) UPEC-certificering van tegels
Alle keramische tegels zijn geclassificeerd op het hoogste resistentieniveau voor criterium E (water) en criterium C (chemische agentia). Dit is goed nieuws, want als u op zoek bent naar een porcellanato of monocuisson vloer, hoeft u zich over deze twee parameters geen zorgen te maken.
Anderzijds zijn de eerste twee criteria van de classificatie variabel: P (indrukking) en vooral U (slijtage door lopen en vertrappen).
De weerstand tegen mechanische inwerkingen (P) kan variëren naargelang :
– de dikte van de tegel (hoe dikker de tegel, hoe beter hij bestand is)
– de grootte van de tegel (hoe groter hij is, hoe minder weerstand hij biedt).
– het soort product:, het zal hoger zijn voor porcellanato (vol, geglazuurd of technisch) dan voor monocuisson tegels. Porcellanato behoort tot groep B1a, met een poreusheid van minder dan 0,5%, en is dus beter gebakken dan monocuisson tegels, die tot groep B1b behoren, met een poreusheid tussen 0,5% en 3%.
Vrijwel alle Novoceram-tegels hebben een P-rating gelijk aan of hoger dan P3, wat betekent dat ze allemaal normaal kunnen worden gebruikt in situaties waar de belasting relatief zwaar is: volgens de norm zijn in ruimten die als P3 zijn geclassificeerd, normaal verrijdbare stoelen (kantoren) en met de hand voortbewogen transport- en onderhoudstrolleys (met uitzondering van palletwagens) aanwezig. De P4-indeling wordt gegeven aan ruimten waar gewoonlijk zware wagens en zware onderhoudsapparatuur worden gebruikt en die aan zware schokken kunnen worden blootgesteld.
Zelfs in deze extreme gevallen kunnen praktisch alle technische of gekleurde porcellanato tegels met een afmeting van 60×60 cm of kleiner worden gebruikt.
De situatie is anders wat betreft slijtage veroorzaakt door lopen (U): alle technische porcellanato tegels zijn U4..
Veel porcellanato tegels met een gekleurde massa zijn geclassificeerd als U4, andere als U3. Geglazuurde porcellanato tegels zijn bij de meeste U3’s.
In tegenstelling tot de P-, E- en C-criteria, die uitsluitend afhangen van de fysieke kenmerken van het product, houdt U nauw verband met het esthetisch uiterlijk van het oppervlak van het product, de weerstand ervan en de samenhang tussen het oppervlak en de onderliggende massa De proeven (die variëren naar gelang van het type tegel) zijn alle bedoeld om de tegel te onderwerpen aan een reeks spanningen die vergelijkbaar zijn met die waaraan hij na jarenlang gebruik zou worden blootgesteld, en om de weerstand ervan te beoordelen.
De best presterende tegels zijn in principe technische porcellanato tegels met een volle massa: het oppervlak is zeer resistent, en de volle massa van de tegel is identiek aan het oppervlak, zodat zelfs lichte slijtage praktisch niet waarneembaar is.
Novoceram bestudeert voortdurend materialen, massa’s en oppervlakken die slijtvastheid garanderen, om ook voor gedecoreerde tegels de classificatie U4 te verkrijgen. Vandaag kan het merendeel van de tegels van Novoceram een weerstand tegen slijtage door lopen van U4 garanderen, dezelfde classificatie als technische producten die niet gedecoreerd zijn. Deze tegels combineren dit bestendigheidsniveau met een esthetische rijkdom, een grote verscheidenheid aan oppervlakken en een werkelijk ruime keuze.
5) Hoe kiest u uw UPEC tegels?
Maar waarom dan niet in alle situaties voor de zekerheid een tegel met de classificatie U4P4E3C2 kiezen? Vaak is het gewoon niet nodig om voor zo’n hoogwaardig product te kiezen. Een geglazuurde porcellanato tegel met een helder, gelijkmatig glazuur, met een U3-beoordeling, zou perfect geschikt zijn voor huishoudelijk gebruik, en kan goedkoper zijn (of meer naar uw smaak) dan een hoogwaardig U4-product.
In een luchthaven zou de tegel te snel verouderen, maar in een huis of appartement blijft hij er vele jaren als nieuw uitzien. Het maximumniveau van de UPEC-classificatie voor dit soort gebouwen is U2sP2E1C0.
6) Welke Novoceram-producten zijn UPEC-gecertificeerd?
Wanneer we de catalogus van Novoceram raadplegen, zien we dat sommige producten niet UPEC-gecertificeerd zijn. Dit kan verschillende oorzaken hebben:
– De UPEC-certificering heeft alleen betrekking op producten die bedoeld zijn om op de vloer te worden gelegd. Wandbekledingen zijn derhalve niet gecertificeerd.
– Glanzende of gepolijste tegels zijn niet gecertificeerd.
Het polijsten van het oppervlak van het gebakken product (glanzen of polijsten) gebeurt door mechanische behandeling met schurende borstels: de aldus behandelde tegel heeft inferieure technische kenmerken wat betreft slijtvastheid door lopen en vertrappen (een minimaal verlies aan glans is onmiddellijk waarneembaar), alsmede wat betreft de weerstand tegen huishoudchemicaliën en vlekken.
Hoewel deze tegels algemeen worden gebruikt (met de nodige voorzorgsmaatregelen) in commerciële en huishoudelijke omgevingen, heeft Novoceram ervoor gekozen ze niet als UPEC te certificeren.
– Tot 2013 was het niet mogelijk tegels te certificeren met een verhouding lange zijde/korte zijde groter dan 3. Dit betekent dat alle producten met een afmeting van 15×90 en 22,5×90 (afmetingen die vooral veel worden gebruikt voor keramische parketten) niet konden worden gecertificeerd. Vandaag is de wetgeving gewijzigd en is certificatie van deze tegels eindelijk mogelijk.
– In andere gevallen is de UPEC-certificering van een product niet beschikbaar, eenvoudigweg omdat het certificeringsproces nog aan de gang is. Dit proces kan verscheidene maanden in beslag nemen en het is niet toegestaan de UPEC-gegevens te publiceren van producten waarvoor het officiële certificaat nog niet door het CSTB is afgegeven; terwijl voorheen de vermelding van de UPEC-indeling die werd verkregen na in interne laboratoria uitgevoerde tests, werd getolereerd. Sinds enkele jaren is geen enkele vorm van zelfcertificering meer toegestaan.
7) Conclusie
De classificatie van een product volgens de UPEC-normen is niet verplicht, maar het garandeert de klant dat het gekozen product geschikt is voor het beoogde doel.
Enerzijds is de klant er zeker van dat hij een tegel krijgt die jarenlang bestand is tegen de eisen waaraan hij zal worden blootgesteld en anderzijds kan hij voorkomen dat hij een product kiest waarvan de technische kenmerken te hoog zouden zijn in verhouding tot het soort ruimte waarin hij zal worden geplaatst (en waarvan de prijs waarschijnlijk onnodig hoog zou zijn), waardoor hij misschien zou moeten afzien van bepaalde esthetische kenmerken.
OPMERKING
1. In feite kunnen er in sommige gevallen meer dan 8 tekens zijn (sommige indexen worden gevolgd door een “+” of een “s”)