Een FDES (Fiche de Déclaration Environnementale et Sanitaire) is een Milieu- en Sanitair Aangifte bijsluiter. Het belang van de ontwikkeling van deze bijsluiters is de gebruiker te informeren over de milieu- en gezondheidseffecten van het betrokken product. De FDES heeft alleen betrekking op bouwproducten. Voor de uitwerking ervan wordt de analyse van de volledige levenscyclus van het product uitgevoerd.
Om een FDES te maken, moet men zich baseren op de Europese norm NF EN 15804 A1, die het mogelijk maakt een EPD (Environmental Product Declaration) op te stellen, en op zijn nationale aanvulling XP P 01-064/CN. De nationale aanvulling voegt het gezondheidsaspect toe aan het EPD en de verplichting om rekening te houden met alle stadia van de levenscyclus.
Een FDES is een milieuverklaring. Er zijn dus geen drempels die gerespecteerd moeten worden zoals in het geval van een certificatie. In het geval van keramische tegels wordt de levenscyclusanalyse uitgevoerd vanaf de winning van de grondstoffen tot het einde van de levensduur van het product. Daarom moet rekening worden gehouden met alle aspecten die verband houden met de levensduur van het product (plaats van winning, vervoer naar de plaats van productie, productie zelf, vervoer naar de plaats van installatie, installatiemethode en onderhoud van de tegel tijdens de hele levensduur).
Elke FDES moet bevatten :
- – de samenstelling van het bestudeerde product (grondstoffen, verpakking, producten voor de uitvoering, voor het onderhoud, …)
- – de functionele eenheid en de levensduur van het product
- – de lijst van berekende indicatoren
- – informatie over het comfort tijdens het gebruik (hygrothermisch, akoestisch, visueel, olfactorisch comfort)
Om een FDES met een andere te kunnen vergelijken, moet nagegaan worden of de basisgegevens identiek zijn: het is bijvoorbeeld nodig dat de levensduur hetzelfde is of dat er rekening gehouden is met de uitvoering, enz.
De FDES van de producten van Novoceram is door een externe organisatie ontwikkeld en door een derde partij geverifieerd. Het is ook gratis te raadplegen in de overheidsdatabank INIES. In deze databank zijn alle ESDS beschikbaar, de geverifieerde worden ook gerapporteerd. Vanaf juli 2017 moeten alle FDES geverifieerd zijn om te kunnen worden uitgedeeld aan de gebruikers van bouwproducten.
De FDES’s zijn zeer nuttig om architecten en projectleiders te helpen bij hun keuze. Zij vergemakkelijken ook de keuze van een materiaal voor de bouw van een HQE-gebouw.