De pose van Vloertegels leggen moet worden gedaan door een professionele tegelzetter die garant staat voor werk en een kwaliteitsafwerking. Hier volgt een niet volledige beschrijving van de voornaamste werkzaamheden van de tegelzetter, maar wel een aantal methoden die de tegelzetter gebruikt om bepaalde aspecten van dit vak te begrijpen. De installatie moet worden uitgevoerd volgens de geldende voorschriften van de D.T.U. en C.P.T.: NF DTU 52.1 voor de gesloten installatie en NF DTU 52.2 voor de gelijmde installatie.
Voor meer informatie en het verkrijgen van deze documenten, kunt u zien CSTB Wetenschappelijk en Technisch Centrum en Franse Vereniging voor Normalisatie AFNOR.
Samenvatting van het bestand gewijd aan de installatie :
Hoe imitatie parkettegels plaatsen?
Hoe vloertegels leggen ?
Hoe vloertegels leggen?
1) INLEIDING: Vloertegels leggen
2) GEREEDSCHAP voor het leggen van vloertegels
3) CRITERIA VOOR DE OPTIMALISERING VAN DE INDELING
4) HET LIJMEN VAN DE TEGELS
5) HET SNIJDEN VAN DE TEGELS
6) HET VOEGEN
7) HET SCHOONMAKEN VAN DE TEGELS NA DE PLAATSING
Installatie van wandtegels
Buitentegels/terras leggen
Tegels op tegels leggen
Voor het leggen, bij het ontvangen van uw tegels, is het essentieel om te controleren of de schaduw, het kaliber en de keuze van de tegels hetzelfde zijn. Deze informatie staat op de verpakking vermeld en indien deze afwijkt kan dit gevolgen hebben voor het uiteindelijke uiterlijk van het tegeloppervlak bij een variatie. in de tinten en een breedte van de voegen die zullen variëren. Voor een betere weergave is het aan te raden; om de inhoud van meerdere dozen te mengen.
1) INLEIDING: Vloertegels leggen
Allereerst moet de keuze van de tegels worden aangepast aan de plaats waar ze zullen worden gelegd.
Er moet dus rekening worden gehouden met twee fundamentele elementen :
• De plaats: : buiten/binnen (vorstbestendig en anti-slip)
• De ruimte: : tegels voor de woonkamer, de slaapkamer of badkamer– of keukentegels, die aan verschillende criteria moeten voldoen (bestendigheid tegen chemische aantasting, bestendigheid tegen vlekken, bestendigheid van het oppervlak tegen schuren en krassen, enz.)
Bovendien is het belangrijk de tijd te nemen om het legverband te bestuderen door drooglegproeven uit te voeren voordat de tegels worden gelijmd, om de hoeveelheid benodigde tegels te optimaliseren, afval tot een minimum te beperken, de plaats van de sneden te bepalen, de noodzaak van uitzetvoegen en de breedte van de voegen te beoordelen, enz.
De volgende criteria worden gewoonlijk gebruikt om de hoeveelheid te kopen tegels te berekenen:
• Voor een normaal recht leggen, voeg 5-7% toe aan het te betegelen oppervlak
• Voor een rechte installatie met verspringende voegen, voeg 10-12% toe.
• Voor een diagonale installatie, voeg ongeveer 15% toe.
Laten we eens naar een praktisch voorbeeld kijken: stel dat u ervoor hebt gekozen een woonkamer van 5×5 meter te betegelen met porcellanato tegels van 45×45 cm, die in een normale rechte positie op een geëgaliseerde en afgevlakte dekvloer moeten worden gelegd.
2) GEREEDSCHAP voor het leggen van vloertegels
• Klasse C1 of C2 lijm (bij voorkeur) voor porcellanato.
• Getande spatel om de lijm 5-10 mm te spreiden
• Afstandhouders voor voegen van de gewenste grootte (normaal 3-5mm)
• Waterpas om de vlakheid te controleren
• Metalen lat van minimum 2m (om de nivellering te controleren)
• Rubberen hamer (om op de tegels te slaan zonder ze te beschadigen)
• Tegels: : 25m2 + 7% sfrido + 5% reserve = 28 m2 ongeveer
• Tegelsnijder van goede kwaliteit en passend formaat
• Tegeltang
• En mogelijk een slijpmachine
3) CRITERIA VOOR DE OPTIMALISERING VAN DE INDELING
Om de tegels met succes te kunnen leggen, moet met een aantal belangrijke aspecten rekening worden gehouden:
• De voegen moeten gelijkmatig zijn over het gehele oppervlak
• De basisreferentielijn voor de indeling van de voegen is de hoofdas van de ruimte. In ons geval zou dat de lijn zijn die loodrecht op de hoofdingang staat.
• Op de meest zichtbare plaatsen, vermijd discontinuïteiten, enz.
• Vermijd sneden die te klein zijn in verhouding tot de grootte van de tegel (de ideale snede is ongeveer een halve tegel).
In ons geval (zie onderstaande illustratie) zijn de referentielijnen voor de betegeling :
– de richting evenwijdig aan de RS-deurwand
– de richting loodrecht op de RS-wand
Het is mogelijk te beginnen met het leggen van een tegel in het midden van de kamer en verder te gaan in de richting van de tegenoverliggende muur in de richting van de lijn, waarbij de gesneden tegels langs de randen van de kamer worden verspreid.
Een eenvoudiger oplossing: begin bij de deur met hele tegels en verdeel de gesneden tegels aan de tegenoverliggende kant en aan de zijranden, maar het resultaat zou minder evenwichtig zijn.
4) HET LIJMEN VAN DE TEGELS
Na de dekvloer zorgvuldig te hebben gereinigd, verspreidt de tegellegger de lijm met een spatel, waarbij hij deze onder een min of meer schuine hoek houdt, afhankelijk van de gewenste dikte. Vervolgens brengt hij de lijm met ronddraaiende bewegingen aan om een regelmatig en gelijkmatig bed te creëren: er mag geen ruimte onder het tegeloppervlak worden gelaten, aangezien dit een kwetsbare zone zou vormen die de tegel zou kunnen doen breken, zelfs als er een klein voorwerp zou vallen. De tanden van de getande spatel helpen ervoor te zorgen dat de lijm gelijkmatig wordt uitgesmeerd.
De tegelzetter zal geleidelijk te werk gaan en de lijm telkens over een oppervlakte van ongeveer 1 m2 verdelen: vooral in het begin, wanneer het moeilijk is om de tegels snel te leggen en het van essentieel belang is om te voorkomen dat de lijm begint uit te drogen voordat de tegels worden gelegd.
Daarna is het raadzaam de tegel te leggen, er licht op te slaan met de rubberen hamer, zodat de lijmlaag gelijkmatig is, en dan gaat de tegellegger verder volgens de vastgestelde indeling. De afstandhouders worden gebruikt om een gelijkmatige ruimte tussen de tegels te laten, het is van essentieel belang om te controleren of het tegeloppervlak vlak blijft.
Als een hoek lager is dan de andere, kan de tegellegger de net gelegde tegel even optillen en een beetje lijm toevoegen tot het juiste niveau is bereikt.
Nadat de tegels zijn gelijmd, is het niet ongewoon dat lijmresten op het oppervlak van de tegels worden aangetroffen. Deze kunnen het beste onmiddellijk met een vochtige spons worden verwijderd, aangezien ze na droging van de lijm zeer moeilijk te verwijderen zijn.
5) HET SNIJDEN VAN DE TEGELS
Deze stap is een van de ingewikkeldste handelingen betreffende de installatie, u zult verbaasd zijn over het gemak waarmee de tegellegger uw tegels zal snijden. Als u het zou proberen, zou u beseffen hoe moeilijk het is om perfecte sneden te krijgen.
De beste resultaten krijgt u door te proberen een constante druk op de schuifhefboom uit te oefenen zonder die te overschrijden, door met een constante snelheid te trekken (of te duwen, afhankelijk van het model van de tegelsnijder) (niet te langzaam, niet te snel: dit is voldoende om de traagheid over de hele lengte te handhaven). Het begin en het einde van de snede zijn de meest kritieke punten.
Als het nodig is een inwendige hoek van de tegel af te snijden (bijvoorbeeld bij een deur), dan is een slijpmachine nuttig (met een slijpschijf die geschikt is voor de klus). Het is ook mogelijk om beide kanten van de hoek af te snijden met een tegelsnijder en hem dan door te knippen met een tang, maar dit is moeilijker en vermoeiender werk dan met een slijptol.
6) HET VOEGEN
Als de plaatsing voltooid is, moet u, voordat u de tegels gaat voegen, de tijd wachten die nodig is om de lijm te laten drogen (de tijd staat op de verpakking). Daarna moeten de ruimten tussen de tegels opgevuld worden met een voeg die gekozen is volgens de kleur en de specifieke behoeften.
In ons geval is een cementvoeg voldoende voor het doel. U moet het gelijkmatig over het betegelde oppervlak uitspreiden met een harde rubberen spatel die voor dit doel geschikt is. De voegen moeten dan dichtgemaakt worden tot ze volledig gevuld zijn, diagonaal werkend in de richting van de installatie. Het is belangrijk dat u de meeste voegresten onmiddellijk met de spatel verwijdert, zodat er slechts een lichte waas op de tegels achterblijft.
Het schoonmaken kan beginnen na ongeveer een kwartier, de voegen zullen nog niet echt droog zijn, maar ze zullen ook niet vloeibaar zijn. Voor de eindreiniging van het oppervlak is een grote, dikke, vochtige spons aan te bevelen, om te voorkomen dat u in de voegen gaat zitten graven.
7) HET SCHOONMAKEN VAN DE TEGELS NA DE PLAATSING
Het is van essentieel belang dat, na de consolidatie van de voegen, uw tegellegger een grondige reiniging van de tegels uitvoert met een specifiek zuur product om de kalkresten te verwijderen die aanwezig zijn als de installatie voltooid is. Een enkele wasbeurt zal waarschijnlijk niet voldoende zijn, de tegellegger zal ervoor zorgen dat de vloer na elke zure wasbeurt goed met schoon water wordt afgespoeld. Voor meer informatie over dit onderwerp, verwijzen wij u naar het artikel Hoe maakt u uw tegels schoon?
De in dit artikel voorgestelde methoden zijn eenvoudig advies, Novoceram is er op geen enkele manier voor verantwoordelijk. Voor een geslaagde installatie raden wij u aan een beroep te doen op een professionele tegellegger.