1. PEI waarde tegels
De PEI is een waarde ontwikkeld door de Porcelain Enamel Insitute, en wordt bepaald door de norm NF EN ISO 10545-7.
Deze procedure, die alleen van toepassing is op geglazuurde tegels, maakt het mogelijk ze in te delen volgens hun weerstandscapaciteiten tegen oppervlakteslijtage (slijtage door mechanische werking) en aldus de bestemming van de tegel te bepalen (wand/vloer; hoge/lage belasting).
Op de productbladen heeft de PEI-norm de vorm van een score van 1 tot 5 die evenredig is met de mate van slijtvastheid van de tegels.
2. PEI slijtklasse
De PEI-classificatie van tegels op grond van hun slijtvastheid en hun plaats van gebruik kan worden onderverdeeld in vijf of zelfs zes categorieën. Hieronder vindt u de PEI classificatie volgens de NF EN 14411 norm:
- PEI 0 : Tegels worden sterk afgeraden voor vloertoepassing vanwege hun lage weerstand. Deze categorie definieert wandtegels.
- PEI 1 : Vloertegels geschikt voor oppervlakken met geringe slijtage. (Ruimten waar mensen met zachte zolen of zelfs blote voeten lopen en niet worden blootgesteld aan schurende stoffen, zoals badkamers en slaapkamers in huizen zonder directe toegang van buitenaf).
- PEI 2 : Vloertegels voor oppervlakken waarop met zachte of normale schoenen wordt gelopen. Deze bekledingen zijn geschikt voor ruimten die af en toe worden blootgesteld aan kleine afzettingen van schurende stoffen (“woonkamers” van woningen, met uitzondering van de keuken, de ingang en alle andere ruimten die blootstaan aan intensief verkeer)
Espace collectie – Novoceram
PEI 3 : Vloertegels die bestand zijn tegen frequent voetverkeer met normaal schoenen in ruimten die vaak zijn blootgesteld aan kleine afzettingen van schurende stoffen (bv. keukens, gangen, balkons, loggia’s en terrassen van huizen).
PEI 4 : vloertegels die bestand zijn tegen frequent voetverkeer, maar resistenter zijn dan PEI 3 tegels (bijv. ingangen, bedrijfskeukens, hotels, showrooms en verkoopruimten). (Zie keukentegels)
Indigo collectie – Novoceram
PEI 5 : Vloertegels die blootgesteld zijn aan intensief en langdurig loopverkeer met sterk schurende stoffen. Deze classificatie komt overeen met de zwaarste omstandigheden waarvoor geglazuurde tegels geschikt kunnen zijn (b.v. openbare ruimten zoals winkelcentra, luchthavenlobby’s, industriële toepassingen, enz.)
3.Overeenkomsten tussen PEI- en UPEC-classificaties
Het is mogelijk correlaties te vinden tussen de UPEC-classificatie (zie het artikel : De UPEC-classificatie van tegels) en de PEI-norm. De letter U van UPEC, die verwijst naar de slijtvastheid van tegels, is bedoeld om de slijtvastheid van een tegel aan te geven. De gelijkenissen tussen deze certificeringen kunnen alleen worden waargenomen vanaf het PEI II, omdat de UPEC-certificering alleen betrekking heeft op vloertegels.
Hieronder volgt een tabel met de gelijkwaardigheid tussen de PEI-norm en de UPEC-classificatie:
PEI | UPEC |
PEI 2 | U2 (Slaapkamer) |
PEI 3 | U2S (Ingang, woonkamer, hal, binnen gang, badkamer, keuken) |
PEI 4 | U3 (Eerste verdieping: overloop, balkon, gedeeld kantoor, loggia, terras, vergader-/conferentieruimte, gemeenschappelijk sanitair) |
PEI 5 | U3S (Winkel met weinig loopverkeer, openbare vergaderzaal, polyvalente zaal, bedrijfsrestaurant) |
(Zie de volledige lijst van de UPEC-classificatie van bedrijfsruimten die beschikbaar is op de website van het CSTB: http://webapp.cstb.fr/upec/Docs/cahier_3509.pdf)
4.Conclusie
De PEI-norm is geen garantie voor de kwaliteit van het product, maar eerder een stukje informatie over de plaats van gebruik. Deze classificatie analyseert namelijk de minimale kenmerken van de tegels om ze in te delen volgens de plaats van gebruik dankzij hun slijtvastheid.
Zo zal de klant er zeker van zijn dat hij een tegel krijgt die aan zijn behoeften voldoet, maar ook dat hij bestand is tegen de belastingen waaraan hij zal worden blootgesteld.