De keuze van een tegel wordt niet alleen gemaakt op grond van esthetische criteria, maar ook op grond van de eigenschappen van de ruimte waar u hem wilt leggen, of dat nu buiten of binnen is.
Een tegel voor een woonkamer behoeft namelijk niet dezelfde technische kenmerken te hebben als een badkamertegel. De keuze van de tegels verdient dus bijzondere aandacht.
Antislip normen om u te helpen bij uw keuze!
Naast slijtvastheid en chemische bestendigheid hebben natte of vochtige ruimtes, zoals badkamers, ook antislip keramische tegels nodig om het risico van uitglijden en vallen te verminderen, vooral als u het type persoon bent dat na elke douche de badkamer doet overstromen…
Om de tegelproducenten te helpen hun producten in te delen en tegelijkertijd de consumenten naar tegels te leiden die geschikt zijn voor het beoogde gebruik, zijn er normen, met name de Duitse normen DIN 51097 en DIN 51130 die de slipweerstand beoordelen volgens de hellend vlak-methode, en de Europese norm CEN/TS 16165 die onder andere deze methode gebruikt.
Al deze normen kunnen op het eerste gezicht een beetje ingewikkeld lijken, maar eenmaal uitgelegd zullen zij u helpen om de juiste keuze van tegels te maken.
Duitse norm DIN 51130: Slipweerstand met schoeisel
U moet weten dat de norm DIN 51130, de meest gebruikte norm in Europa voor de beoordeling van de slipweerstand van tegels in verschillende omgevingen (huishoudelijk, commercieel, openbaar, enz.), gemaakt is om vloeren in een industriële omgeving te testen. Vervolgens werd de antislipeigenschappen van tegels getest in een groot aantal toepassingen, zoals een huiskamer bij u thuis, een hotelhal of een restaurantzaal, enz.
Bekijkt u maar eens hoe de test wordt uitgevoerd om het te begrijpen.
De te testen tegelmonsters worden op een steun met een variabele helling geplaatst. Een bediener met veiligheidsschoenen aan beweegt heen en weer op deze steun, die bedekt is met smeerolie voor motoren, wanneer hij gekanteld wordt. Vervolgens wordt de hoek bepaald waarin de bediener zijn evenwicht verliest (om een eventuele val te voorkomen, is de bediener natuurlijk uitgerust met een harnas om zijn veiligheid te garanderen). Ja, kortom, een niet helemaal klassieke en natuurlijke situatie van het gebruik van de tegels…
Op grond van de berekende hoek is de volgende indeling vastgesteld:
R9 : normale grip – helling van 3 tot 10°.
- R10 : gemiddelde grip – helling van 10 tot 19°.
- R11 : hoge grip – helling van 19 tot 27°.
- R12 : sterke grip – helling van 27 tot 35°.
- R13 : zeer hoge grip – voor een helling van meer dan 35°
De Duitse norm DIN 51 097: slipweerstand op blote voeten
In het geval van DIN 51097, is de procedure gelijk aan de vorige, behalve dat de bediener blootsvoets is en de vloeistof gewoon water is.
- A : gemiddelde grip – helling groter dan of gelijk aan 12°.
- B : verhoogde grip – helling groter dan of gelijk aan 18°.
- C : hoge grip – helling groter dan of gelijk aan 24°.
Zoals u begrepen zult hebben, zal in deze classificaties van de minst grip naar de meest grip, een tegel met classificatie R12 meer antislip zijn dan een R9 tegel, net zoals een A+B+C tegel meer antislip zal zijn dan een A tegel.
Limieten
Deze twee meetmethoden hebben enkele limitaties die wij zullen belichten:
– Zij werden ontwikkeld om een materiaal in een specifieke omgeving : te testen: de industriële omgeving (veiligheidsschoenen en motorolie) in het geval van DIN 51130 en voor zwembaden in het geval van DIN 51097. Het wordt dan ook gebruikt om de antislipeigenschappen van tegels in een andere dan de oorspronkelijk bedoelde omgeving te beoordelen.
– Dit zijn “laboratorium”-methoden : zij kunnen onmogelijk in het veld, op een geïnstalleerde vloer, worden uitgevoerd.
– Een andere limitatie is dat deoperator hier een belangrijke rol speelt. Hoewel de ijkprocedures zorgvuldig gevolgd worden, zijn herhaalbaarheid en reproduceerbaarheid niet gegarandeerd, omdat zij afhangen van een subjectief element, een menselijke factor.
– Tenslotte, aangezien deze twee methoden op verschillende natuurkundige principes gebaseerd zijn, is het niet mogelijk een overeenkomst te vinden tussen de verkregen resultaten. In de praktijk is er geen garantie dat een tegel met een goede R-waarde (antislip) volgens DIN 51130 ook een goede prestatie zal leveren volgens DIN 51097 en omgekeerd.
Antisliptegels, in welke kamer moeten die gelegd worden?
Op de gladheid van de vloer kan geanticipeerd worden in :
- de badkamer, de keuken,
- kamers met schuine vloeren,
- buitenbestrating of de randen van een zwembad.
Afhankelijk van de gewenste mate van antislip kan het korundoppervlak verkregen worden door minder gladde glazuren te gebruiken of door het oppervlak te kenmerken met een reliëf of een driedimensionale structuur, of door de twee oplossingen te combineren.
Anti slip tegels voor badkamer
Azimut clair Tegels 45×45 – Faience Azimut Foncé, Clair en Neutre 25×45 – Listel Licorne 8×45
Houd er rekening mee dat het niet nodig is een tegel op te waarderen, kies bijvoorbeeld voor antislip badkamertegels producten die voldoen aan de R10 normen, en neem geen tegels die R12 geclassificeerd zijn om “zeker niet uit te glijden”, want die zullen uit het oogpunt van onderhoud niet geschikt zijn om binnenshuis gelegd te worden. Voor de norm van slipweerstand voor blote voeten zou een A rating voldoende moeten zijn voor badkamertegels, tenzij u een inloopdouche wilt betegelen, in welk geval u A+B+C antisliptegels nodig zult hebben.
Antislip tegels voor terras
Patio Sable tegels 60×60 Outdoor Plus
Voor gebruik buitenshuis, bijvoorbeeld, zijn de antislipeigenschappen van de aanbevolen tegels ten minste R10.
Om het risico op uitglijden te beperken, raden wij u ten slotte aan de leginstructies te volgen en uw tegels te onderhouden om hun antislipeigenschappen te behouden.
En voor wie het idee heeft dat technische antisliptegels esthetisch niet mooi zijn, bedenk u nog eens, antislip tegels kunnen ook eigentijds zijn met een cementlook, mineraal met een steenlook of zelfs hypernaturalistisch met een houtlook. Hier vindt u een paar voorbeelden van terras- en zwembadtegelcollecties die perfect zijn om esthetiek en antislip te combineren!
Noa Flotté tegels 45×45 – Flotté 45×45 Plein-Air Outdoor – Flotté 22,5×90
Cast tegels 60×60 gerectificeerd
Azimut Froid tegels 60×60 Outdoor Plus – Azimut Froid 60×60
Geo Gris tegels 60×60 Outdoor Plus