Wat zijn de normen voor het betegelen van zwembaden?
De keuze voor tegelwerk is een beslissende stap tijdens uw zwembadbouw- of renovatieproject. Naast esthetische en budgettaire overwegingen moet u ervoor zorgen dat u kiest voor een bekleding die voldoet aan strenge veiligheids- en prestatie-eisen. Dit betekent dat er bijzondere aandacht moet worden besteed aan de antislipeigenschappen, en meer specifiek aan de normen met betrekking tot zwembadtegels. Hier vindt u een gedetailleerde gids om u te helpen bij het kiezen van de juiste tegels voor het interieur en de omgeving van uw zwembad.
Zwembadtegels: DIN 51097 en 51130 antislipnormen
In Europa ondergaan zwembadtegels strenge tests op de slipweerstand om hun antislipeigenschappen te beoordelen. Zo worden de Duitse normen DIN 51097 en 51130 veel gebruikt om gladheid met blote voeten (antislipgroep: A, B, C) en met schoenen (R-coëfficiënt, op een schaal van 9 tot 13) te classificeren.
In een vochtige omgeving classificeert de norm DIN 51097 de weerstand tegen uitglijden met blote voeten van tegels in categorieën:
- Klasse A: normale grip, geschikt voor gebieden met een laag risico op uitglijden zoals douches
- Klasse B: gemiddelde hechting, geschikt voor douches, zwembadranden, etc.
- Klasse C: hoge grip, geschikt voor zeer gladde plaatsen zoals zwembadtrappen en schuine zwembadranden, etc.
Wat de gladheid met schoenen betreft, classificeert de norm DIN 51130 van R9 tot R13, het vermogen van de tegels om uitglijden te weerstaan, en wordt gedefinieerd door de letter R gevolgd door een coëfficiënt van 9 tot 13. Hoe hoger de waarde R hoger is, hoe groter de helling kan redelijk veilig zijn en toch redelijk veilig blijven.
- R9: geeft normale grip aan met een hellingsvlak van 3° tot 10°. Deze coëfficiënt is geschikt voor winkels, kantines, restaurants of meer in het algemeen plaatsen met een hoge aanwezigheid van water.
- R10: geeft gemiddelde grip aan met een hellingsvlak van 10° tot 19°. Dit type tegel kan gebruikt worden in een garage, badkamer, keuken, enz.
- R11: geeft hoge grip aan met een kantelvlak van 19° tot 27°. R11-tegels zijn geschikt voor commerciële toepassingen. Het kan worden gebruikt in werkomgevingen met een hoge aanwezigheid van water.
- R12: geeft sterke grip aan met een helling van 27° tot 35°. Dit type tegelwerk is geschikt voor parkeerterreinen, productieomgevingen voor zuivel of gladde stoffen, etc.
- R13: geeft een zeer sterke grip aan met een helling groter dan 35°. Deze gladheidscoëfficiënt is geschikt voor voedselproductieomgevingen.
Tegelnormen voor zwembadruimtes
Het kiezen van tegels voor zwembaden is bijzonder delicaat, omdat water deze buitenoppervlakken extreem glad kan maken. Om uitglijden te voorkomen en ongelukken tot een minimum te beperken, moet het zwembadgedeelte voorzien zijn van antisliptegels, zodat iedereen het zwembad veilig kan betreden en verlaten.
In overeenstemming met de antislipnormen DIN 51097 en 51130 moet u voor de omgeving van uw zwembad op zoek gaan naar tegels met een C-afwerking, om te profiteren van het hoogste niveau van veiligheid tegen mogelijke uitglijden en vallen. Kies eveneens voor een antislipindex van minimaal niveau R11.
Houd er rekening mee dat u voor gebieden zoals de trappen en het verzonken strand antislip zwembadtegels kunt kiezen die respecteert de Categorie A-, B- of C-normen.
Tegelnormen voor binnenzwembaden
De eisen aan de vloer van het zwembad zelf zijn niet zo hoog als die van andere delen van het zwembad, vooral de omgeving, maar zorg er toch voor dat u tegels kiest die tot de categorieën A en B behoren als de diepte maximaal 1,5 meter bedraagt. Als uw zwembad dieper is, is deze norm niet langer verplicht.
Kies tegels die voldoen aan de UPEC- en PEI-normen
Naast de slipweerstand moeten er ook andere normen in acht worden genomen om de veiligheid en prestaties van uw tegels te garanderen. Deze omvatten:
De UPEC-standaard
De UPEC-norm, gereguleerd door het CSTB (Wetenschappelijk en Technisch Bouwcentrum), is een Frans label dat de kwaliteit en duurzaamheid van tegels evalueert op basis van hun gebruik. In deze context worden vier hoofdcriteria getest:
- Slijtage (U, met een coëfficiënt van 1 tot 4) die de mate van weerstand aangeeft tegen slijtage als gevolg van frequente passage van mensen, krassen, enz.
- Ponsen (P, met een coëfficiënt tussen 1 en 4) die de weerstand van de tegels tegen statische en dynamische belastingen evalueert, in het bijzonder het vallen van zware voorwerpen en de installatie van meubels
- Waterdichtheid (E, met een beoordeling tussen 1 en 4) die test of de tegels bestand zijn tegen vocht en water
- Chemische middelen (C, met een coëfficiënt tussen 0 en 4) die de weerstand van de tegels tegen chemicaliën evalueren, in het bijzonder die welke worden gebruikt voor het onderhoud van het zwembadbassin. Hier moet je in ieder geval zoeken naar tegels die weerstandsniveau C3 bieden, zowel voor de omgeving als voor het bassin van je zwembad.
De PEI-standaard
Dit is een andere Franse norm, die specifiek porseleinen tegels evalueert. De PEI-standaard test het vermogen om weerstand te bieden tegen slijtage en maakt het mogelijk om tegels te kiezen op basis van de frequentie van passerende mensen en de beweging van objecten. Een geclassificeerde tegel:
- PEI I en II zijn geschikt voor ruimtes die worden blootgesteld aan weinig “agressief” verkeer, zoals bijvoorbeeld een slaapkamer. Dit type tegel is bedoeld voor gebruik binnenshuis.
- PEI III is geschikt voor normaal gebruik en kan redelijk veel verkeer verdragen. Dit type tegelwerk is meer bedoeld voor binnen, maar kan ook gebruikt worden voor plaatsen met toegang naar buiten.
- PEI IV is geschikt voor intensieve reiniging, vooral in gangen, entrees, commerciële ruimtes
- PEI V is geschikt voor zeer intensief gebruik en daardoor geschikt voor een aanzienlijk aantal passages. Dit type tegel is het meest geschikt voor professionele ruimtes.
Om de PEI-standaardrichtlijnen toe te passen, moet u PEI IV- of PEI V-vlaktegels kiezen voor de omgeving van uw zwembad. Aan de andere kant kan voor het zwembad zelf PEI III-tegels (of hogere klasse) de oplossing zijn.