Hebt u, na grondig beraad, uw tegels gekozen, hun grootte en kleur?
De volgende stap is de plaatsing, maar u moet nog weten hoe u de breedte van de voegen voor uw tegels moet kiezen ! Ook al is de keuze van de voegbreedte vooral gebaseerd op de esthetische weergave, er zijn toch vaste regels die in acht genomen moeten worden om in overeenstemming te zijn met de DTU (Unified Technical Documents).
1. De functie van een tegelvoeg ?
Een voeg heeft verschillende functies, hij maakt het mogelijk om de afwijking in afmetingen te compenseren die te wijten is aan het fabricageproces van de niet gerectificeerde tegels. Het maakt het ook mogelijk de spanningen van de dekvloer te neutraliseren, vooral in geval van installatie op een verwarmde vloer. Het beschermt de bedekking ook tegen water en vuil.
In Frankrijk hebben de DTU en het CPT (Cahiers de Prescriptions Technique) normen vastgesteld die in acht genomen moeten worden voor de grootte van de voegen, afhankelijk van de plaatsing en de aard van de tegel. Inderdaad, ook al is het resultaat zeer esthetisch, het leggen zonder voegen, dat bestaat uit het leggen van de tegels tegen elkaar zonder voegen, wordt in Frankrijk totaal afgeraden, en wordt door de DTU niet toegestaan.
2. Minimumnormen voor de voegbreedtes van tegels
De DTU en het CPT leggen een minimale breedte van voeg op, afhankelijk van het soort bekleding, de wijze van leggen, de afmetingen en de plaats: op de vloer of de muur, buiten of binnen.
Breedte voeg tegels voor verzegelde installatie :
Voor geperste keramische tegels zijn de normen die een minimale voegbreedte bepalen de volgende :
- voor buitenvloeren moet de minimale voegbreedte 2mm zijn indien de oppervlakte niet groter is dan 120m² en
- 5mm als de oppervlakte groter is dan 120m²
- voor binnenvloeren moet de minimale breedte van voeg 2 mm zijn voor een gereduceerde voeg (tegel met gerectificeerde randen) of 4 mm voor een normale voeg.
Breedte voeg tegels voor gelijmde plaatsing :
Voor geperste keramische tegels zijn de normen die een minimale voegbreedte bepalen de volgende :
- voor wandbekleding binnenshuis is de minimale breedte van voeg 2 mm voor gerectificeerde tegels en 4 mm voor een normale voeg.
- voor buitenmuurbekledingen is de minimale voegbreedte 3 mm voor gerectificeerde tegels.
- voor vloeren binnenshuis eist de DTU een minimale voegbreedte van 2 mm voor gereduceerde voegen, op voorwaarde dat u een tegel met gerectificeerde randen hebt gekozen. Als dat niet het geval is, is de “normale” voegbreedte ten minste 4 mm.
- De minimale voegbreedte voor buitenvloeren is 5mm.
Mozaïeken die in panelen geleverd worden, hebben een breedte van voeg die opgelegd wordt door het rooster dat gebruikt wordt om deze panelen voor te bereiden.
Merk op dat een NF UPEC gecertificeerde tegel ten minste voldoet aan de dimensionale eisen voor het realiseren van gereduceerde voegen.
3. En wat te denken van het esthetische aspect van dit alles!
Als de bovenstaande normen de minimumbreedtes bepalen, staat het u vrij om een dikkere voeg te maken.
Hoe dikker de voeg, hoe traditioneler de stijl, maar wees voorzichtig, want de esthetiek van eigentijdse tegels gaat niet goed samen met dikke voegen. Kiest u voor modern, dan geeft een dunne voeg een mooi doorlopend oppervlakte-effect, mits u tegels met gerectificeerde randen kiest, waardoor u de voegen zo klein mogelijk kunt maken.
Tot slot, wat uw keuze ook is, hoe kleiner de voeg, hoe moeilijker het leggen zal zijn, vandaar het belang om een professionele tegelzetter te nemen om de tegels te leggen.