Restauranttegels: welke normen en hoe kies je de juiste?
Het creëren van een ruimte die zowel esthetisch als praktisch is, is essentieel voor elke openbare ruimte, en dit begint met het kiezen van de juiste bekleding. Voor het betegelen van restaurants gelden strikte normen om een veilige, functionele en schone omgeving te garanderen. Niet alle tegels zijn gelijk, en voor zo’n veeleisende locatie is de keuze des te complexer. Concentreer u op de normen die moeten worden gerespecteerd en de criteria voor het kiezen van restauranttegels.
Tegels leggen in een restaurant: wat zeggen de normen?
Catering stelt strenge eisen aan coatings. Om aan deze beperkingen te voldoen, moet de keuze van restauranttegels gericht zijn op duurzame, veilige en hygiënische producten.
CE-regelgeving nr. 852/2004 vereist dat restaurants over schone en goed onderhouden gebouwen beschikken. De UPEC-norm evalueert op zijn beurt de weerstand van tegels tegen slijtage, water en chemische middelen.
De PEI-norm richt zich specifiek op slijtvastheid en classificeert tegels op basis van hun beoogde doel. Voor restaurants in openbare gebouwen is de PEI V-norm vereist.
Bovendien moet bij de keuze van de tegels rekening worden gehouden met de gladheidsbestendigheid, met een R-index tussen 10 en 13. Ook moeten de voegen waterdicht, rotvrij en slijtvast zijn. Wat de installatie betreft, deze zal een helling van 1,5 tot 2% respecteren om het risico op waterstagnatie te voorkomen.
In professionele keukens gelden aanvullende normen. De tegels moeten zeer resistent, gemakkelijk schoon te maken, waterdicht en antislip zijn. De wandoppervlakken moeten:
- Glad;
- gemakkelijk schoon te maken;
- gemakkelijk te desinfecteren.
Materialen voor het betegelen van restaurants
Het materiaal van een restauranttegels moet absoluut bestand zijn tegen de eisen van een drukke omgeving.
Porseleinen steengoed
Porseleinen steengoed is een referentiekeuze vanwege de robuustheid en het onderhoudsgemak. Het model met volledige massa is bijzonder geschikt voor gebieden met veel verkeer en zeer blootgesteld aan schokken. Bovendien is het verkrijgbaar in een grote verscheidenheid aan afwerkingen en kleuren waarmee u een 100% persoonlijke sfeer kunt creëren. Geglazuurd porselein wordt ook zeer gewaardeerd vanwege zijn esthetische kwaliteiten en zijn vlekbestendigheid. Het is heel gemakkelijk schoon te maken en biedt bovendien keuze uit zeer gevarieerde afwerkingen.
Keramisch
Nog een interessante oplossing voor wie op zoek is naar goedkoper tegelwerk: keramiek. Keramische tegels onderscheiden zich door hun uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Ze zijn resistent en gemakkelijk te onderhouden en zijn vaak favoriet bij mensen die op zoek zijn naar kwaliteit tegen een lage prijs.
Natuursteenbestrating
Voor een authentiekere en duurzamere uitstraling is er niets beter dan natuursteenbestrating. Leisteen, marmer, graniet… Er is voor elk wat wils en voor elk budget! Dit type bekleding vereist echter een vloer die zwaar gewicht en professioneel werk kan dragen.
Welk type tegels voor een restaurantkeuken?
Antislip porseleinen tegels zijn de kleine ster in de professionele keuken. Sommige modellen imiteren natuursteen perfect. Dit geeft karakter en een warmer aspect aan de decoratie terwijl de uitstekende technische eigenschappen behouden blijven.
Restauranttegels: hoe kies je de juiste?
Het kiezen van restauranttegels is een belangrijke beslissing die invloed heeft op de esthetiek en veiligheid van het pand. Er moeten daarom verschillende criteria in overweging worden genomen, te beginnen met het gebruik van de coating.
Muur- of vloertegels?
De keuze zal niet dezelfde zijn als het om tegels voor de muur of voor de vloer gaat. Een restaurantvloer wordt vaak zwaar belopen en vraagt om een voldoende duurzame en antisliplaag. Hoewel minder belast dan de vloer, moeten de muren toch bedekt zijn met bestendige tegels en vooral gemakkelijk schoon te maken zijn.
Esthetiek
Naast de praktische kant creëert de betegeling van een restaurant een unieke sfeer, vandaar het belang van een verstandige keuze. De gekozen kleuren, patronen en afwerkingen zijn nauw verbonden met de identiteit van het etablissement en de gastervaring. Om helderheid te verkrijgen en een indruk van grootte te geven, wordt de voorkeur gegeven aan effen tegels. Kleurrijke tegels zorgen voor een dynamische en meer ontspannen sfeer. Wie wil spelen met originaliteit en uniciteit, kan kiezen voor tegels met patronen of imitaties van andere materialen.
Het interview
Een restaurant is onderworpen aan aanzienlijke hygiënische eisen en daarom moet het altijd onberispelijk blijven. De keuze van de tegels zal voornamelijk worden gemaakt op basis van het onderhoudsgemak van de gebruikte materialen en hun tolerantie voor onderhoudsproducten. Geglazuurd porselein is een uitstekende keuze omdat het geen vlekken of geuren vasthoudt. Ook andere materialen, zoals aardewerk of terracotta kunnen worden overwogen. Zorg er ook voor dat u hoogwaardige, waterdichte en vlekbestendige afdichtingen kiest om het schoonmaken gemakkelijker te maken.
Tegelwerk leggen en onderhouden: ons advies
Zodra de tegels zijn gekozen, moeten de installatie en het onderhoud nauwkeurige stappen volgen om hun duurzaamheid op lange termijn te garanderen. Het leggen van tegels is een technisch karwei dat grote precisie en naleving van de normen vereist. Vertrouw deze taak toe aan een ervaren professional voor een onberispelijke installatie.
Vergeet niet om de bekleding, nadat deze is geplaatst, regelmatig schoon te maken, zodat deze in perfecte staat blijft. Welk type product geschikt is, hangt af van het materiaal en de te verwijderen vlekken. Gebruik idealiter neutrale en niet-agressieve producten om beschadiging van de coating te voorkomen. Na het reinigen alles grondig naspoelen met schoon water om productresten te verwijderen die de tegels zouden kunnen beschadigen. Overweeg ten slotte een waterafstotende behandeling toe te passen om de coating te beschermen tegen hardnekkige vlekken.
Conclusie
De keuze van restauranttegels mag niet aan het toeval worden overgelaten. De bekleding van uw vloeren en wanden waarborgt de veiligheid, hygiëne en esthetiek van uw zaak. Kwaliteitstegels moeten: resistent, gemakkelijk te onderhouden, esthetisch en veilig zijn. Naast deze criteria is de keuze van tegels ook gebaseerd op precieze normen en voorschriften.