Verf, behang, lijm, meubels, huishoudelijke producten, de lijst van producten die bijdragen tot de vervuiling van uw huis is lang.
In een tijd waarin de milieuproblematiek meer dan ooit in de belangstelling staat, is het niet langer mogelijk een product te kiezen zonder een beroep te doen op uw ecologisch geweten.
Dus als u bezorgd bent over het verminderen van de bronnen van vervuiling in uw huis, over producten te kiezen waarvan de invloed op het milieu verminderd wordt, zult u ongetwijfeld geïnteresseerd zijn om iets meer te weten te komen over een vloerbekleding: ecologische keramische tegels …
1. Wat is een ecologische tegel ?
Een ecologisch product is per definitie milieuvriendelijk gedurende de hele levenscyclus, vanaf de keuze van de grondstoffen tot het einde van de levensduur, de verwijdering (recycling of vernietiging).
Hoe herkent u een ecologisch product, vraagt u zich misschien af?
Met het blote oog, onmogelijk … Gelukkig bestaat er een Europese certificering, die in 1992 in het leven werd geroepen: het Ecolabel. Dit Europese ecologische keurmerk wordt toegekend aan producten waarvan de hele levenscyclus een zeer gering milieu-effect heeft. Deze certificering, waarvan het logo een blauwe en groene bloem is, wordt verkregen na talrijke tests die tijdens het hele fabricageproces door onafhankelijke laboratoria worden uitgevoerd. Er wordt ook een audit van het productiebedrijf uitgevoerd, om na te gaan of de ingevoerde procedures, de berekeningen en de afgelegde verklaringen in overeenstemming zijn met de benadering van duurzame ontwikkeling.
2. De productie van ecologische tegels van Novoceram
Om een ecologische vloerbekleding te produceren, moeten de fabrikanten zich er tijdens de productie toe verbinden strenge milieucriteria in acht te nemen voor de winning van grondstoffen, het energieverbruik, de lozing van verontreinigende stoffen en het afvalbeheer.
In 2009 heeft Novoceram het Ecolabel voor al zijn producten gevalideerd en daarbij zelfs de eisen overtroffen. Dit wordt bereikt door :
Een selectie van grondstoffen uit gecontroleerde winningsgebieden, met inachtneming van een schone winning, de winningsgebieden mogen bijvoorbeeld niet in Natura 2000-gebieden gelegen zijn.
Het volledig vermijden van giftige stoffen in de samenstelling van emails, zoals lood, cadmium, antimoon… die vervangen zijn door niet-vervuilende producten.
Het energieverbruik wordt verlaagd dankzij de optimalisatie van het stooksysteem
Recycling van 100% van het productiewater in plaats van de vereiste 90%, dankzij een intern zuiveringsstation.
Vermindering van de fluoruitstoot in de atmosfeer
Het beheer van vast afval : ruwe tegels, stof van stofafscheiders, slib van ons zuiveringsstation; zo kunnen wij 95% van het uitgestoten afval recycleren wat 25 punten beter is dan de criteria van het Ecolabel.
3. En de ISO 14001 norm in dit geheel?
Onafhankelijk van het Ecolabel maar nog steeds in een vrijwillige milieuaanpak, hanteert het bedrijf sinds 2009 een milieubeheersysteem dat gecertificeerd is volgens ISO 14001.
Uh, … wat is ISO 14001precies?
Even ter herinnering : deze norm is de garantie dat de directie van Novoceram volledige controle heeft over de processen en activiteiten van de organisatie die een invloed hebben op het milieu, en ervoor zorgt dat haar werknemers, klanten, de plaatselijke gemeenschap en de controleurs de milieunormen naleven die door de ISO zijn vastgesteld, naast de geldende wetgeving.
Deze onderscheiding is het resultaat van een aanpak die er voortdurend naar streeft nieuwe ideeën en procedures te ontwikkelen om het effect van zijn activiteit op het milieu te verminderen.
De onderneming heeft precieze en steeds strengere milieudoelstellingen vastgesteld, veel ambitieuzer dan de reeds geldende normen, die jaar na jaar worden gecontroleerd door een onafhankelijk certificeringsorgaan, want de certificering wordt natuurlijk en gelukkig niet voor eens en voor altijd verworven! De audit wordt jaar na jaar verlengd, om na te gaan of de bedrijven hun verbintenissen nakomen.
Een voorbeeld van goede naleving?
Voor de logistiek is de uitdaging de CO2-uitstoot bij het vervoer van grondstoffen te verminderen, door zoveel mogelijk gebruik te maken van de waterwegen. Voor het waterbeheer wordt regenwater- en afvalwaterfiltratie toegepast, en in het hele bedrijf worden recycling en afvalscheiding ingevoerd.
4. Novoceram, een steeds ecologischere keramische tegel
Zoals u ziet, wil Novoceram de milieu-impact van zijn vloerbekledingsproductie verder verminderen. Het resultaat is een milieuvriendelijke tegel die nog verder gaat dan de criteria van het Ecologisch Label, en die geen verontreinigende stoffen in de omgevingslucht uitstoot, geen VOS (Vluchtige Organische Stoffen), kortom, een inerte tegel, waardoor hij een A + label heeft gekregen.
In 2015 heeft Novoceram zich steeds meer ingezet om de ecologische voetafdruk van zijn tegelproductie te verkleinen, door de ISO 50001 certificering aan te vragen, betreffende de optimalisering van de energieprestaties.
Het ecologisch engagement bij Novoceram in enkele cijfers
Sinds de invoering van de Ecolabel spreken de resultaten voor zich:
Een vermindering van 38 % in afval
Een vermindering van 56 % van het waterverbruik
Een vermindering van 88 % van het stof in de lucht rond de productie-installatie