Vloertegels voor slaapkamers

Tegels werden lange tijd verwaarloosd in slaapkamers, maar maken nu weer naam. Dit is te danken aan de metamorfose, waardoor het niet langer wordt gezien als een koud accessoire. Tegels worden steeds populairder vanwege de warmte en het grote designpotentieel in slaapkamers. Het wordt vooral gebruikt op de vloer. Ben je enthousiast over het vooruitzicht om je nachtruimte te betegelen? Volg deze minigids om erachter te komen hoe je de juiste keuze maakt.

Collecties
Onze collecties slaapkamers

Aan de hand van welke criteria moet je tegels kiezen?

Om de juiste vloertegels voor je slaapkamer te kiezen, moet je rekening houden met een aantal basiscriteria.

Praktische criteria

Drie elementen springen eruit als de meest voorkomende praktische criteria.

Budget

Je budget bepaalt al je keuzes, net als de kwaliteit van de tegels. Maar maak je geen zorgen! Of uw budget nu krap of ruim is, u zult altijd tegels kunnen vinden die aan uw behoeften voldoen.

Normen

Ze bepalen de verschillende parameters van tegels: slijtvastheid, gladheid, slijtage, enz. Voor slaapkamertegels is de norm waarmee je in de eerste plaats rekening moet houden slijtvastheid.

Onderhoudsgemak

Tegels hebben de reputatie gemakkelijk te onderhouden te zijn. Het is echter belangrijk op te merken dat niet alle soorten tegels hetzelfde zijn. Sommige kunnen minder goed tegen vuil dan andere. Hier zijn de categorieën tegels die kunnen wachten op een wekelijkse schoonmaakbeurt.

Tegels met patroon

De onregelmatige kleuren van gedessineerde tegels helpen om vuil vrij gemakkelijk te verbergen. Dit is een praktisch voordeel dat eenkleurige tegels niet hebben. Hun effen kleur is een echte etalage voor vlekken en vuil.

Tegels van porcellanato

Porcellanato tegels worden gekenmerkt door een lage waterabsorptie en porositeit. Ze houden dus heel weinig vlekken vast.

Tegels met een satijnen afwerking

Tegels met een satijnen afwerking glinsteren in het licht. Dit helpt om sporen van vuil en/of stof op het oppervlak te verbergen.

Grijze, aardse of beige tegels

Grijze, aardse of beige kleuren laten minder vuil zien dan andere. Ze zijn de beste keuze als je je vloer niet elke dag wilt dweilen.

Esthetische criteria

Er zijn twee belangrijke criteria.

Kleur

De kleurkeuze moet gebaseerd zijn op de grootte en de helderheid van je slaapkamer.

– Grootte: kies voor lichtgekleurde tegels als je slaapkamer klein is. Lichte kleuren geven de indruk van een grotere ruimte.

– Helderheid: hier is het belangrijk om met contrasten te spelen. Donkere tegels zijn ideaal voor kamers met veel natuurlijk licht. Voor donkere kamers zijn lichtgrijs, wit of beige beter geschikt.

Decoratieve mogelijkheden

De decoratieve stijl die u wilt hanteren, is ook een belangrijk criterium. Het kenmerk waarmee u hier rekening moet houden, is de afwerking. Je kunt kiezen uit een hele reeks afwerkingen: betoneffect, imitatiehoutparket, imitatienatuursteen…

Je hoeft niet voor één soort tegel te kiezen. Je kunt er verschillende combineren om een bepaalde sfeer of een bepaald patroon te creëren. Als je meer dan twee soorten tegels wilt combineren, kun je het beste een lay-out maken. Dit houdt in dat je de combinaties die je in gedachten hebt op papier zet. Zo krijg je een duidelijker beeld van het eindresultaat. Aan de hand van de lay-out weet je ook in welke verhouding je de verschillende elementen van je uiteindelijke tegels moet kopen.

Welke tegels voor welk type slaapkamer?

Afhankelijk van het type slaapkamer dat je hebt, kan je tegelkeuze de ene of de andere kant opgaan. Er spelen verschillende factoren mee.

Formaat

Er zijn twee soorten: vierkant en rechthoekig.

Het vierkante formaat is het beste voor kleine kamers. Wil je dit formaat gebruiken voor een grote slaapkamer, dan kies je best voor XXL-tegels. Het rechthoekige formaat is geschikt voor alle soorten kamers. Het geeft een eigentijdse look aan de kamers die ermee bekleed worden.

Het doel van de kamer

Het doel van de kamer heeft een grote invloed op de keuze van slaapkamertegels. Voor een kinderslaapkamer kies je bijvoorbeeld niet hetzelfde type tegels als voor een ouderslaapkamer. In een kinderslaapkamer hebben tegels die slijtvast en gemakkelijk te onderhouden zijn bijvoorbeeld de voorkeur. Voor een master suite kies je misschien voor een luxueuze tegel.

De sfeer die je wilt

Vloertegels spelen een grote rol bij het veranderen van de sfeer van een slaapkamer.

Imitatiestenen tegels voor een retro look

Imitatiestenen tegels geven slaapkamers een retro look. Het verhoogt hun charme en geeft ze een gezellige sfeer. De meest voorkomende imitaties zijn bourgondische steen, graniet, leisteen en travertijn.

Tegels met patroon: diversiteit gecombineerd met praktisch nut

Tegels met patroon brengen variatie en kleur terug in slaapkamers. Maar dat is niet hun enige kracht. De patronen kunnen ook worden gebruikt om ruimtes op de vloer af te bakenen.

Imitatieparket voor een warm interieur

Imitatieparkettegels bootsen de knoesten en nerven van hout na. Ze kunnen worden aangepast aan elke interieurstijl en hebben het voordeel dat ze tijdloos zijn.

Tegels met betondeffect: hedendaagse stijl in al zijn vormen

Betoneffecttegels zijn al lang de lieveling van liefhebbers van industriële stijl. Maar nu ook in slaapkamers. Gewaxt beton of gewoon beton, dit type tegels geeft slaapkamers een resoluut eigentijdse look.

Hoe zit het met de gebruikte materialen?

Tegels worden gemaakt van vier belangrijke materialen: keramiek, porcellanato, cement en terracotta.

Keramische tegels

Keramische tegels zijn rotbestendig, waterdicht en slijtvast. Ze staan ook bekend om hun onderhoudsvriendelijkheid.

Porcellanato

Porcellanato is zeer duurzaam en slijtvast. Het heeft ook een groot esthetisch potentieel, aangezien het verschillende materialen kan imiteren: steen, hout, beton, enz.

Cementtegels

Cementtegels zijn poreus en oneffen. Maar deze eigenschappen doen niets af aan de stevigheid en weerstand. Integendeel, ze dragen bij aan hun charme. Dit type tegel bestaat in verschillende versies. Ze zijn verkrijgbaar in zowel effen kleuren als decoratieve patronen.

Terracotta

Terracotta tegels onderscheiden zich door hun weerstand tegen slijtage, hun antislipeigenschappen en hun goede thermische inertie. Bovendien bevatten ze geen allergene stoffen.

Dit vindt u misschien ook leuk

contacteer ons

Naar wat voor soort tegels bent u op zoek?